Veel merken maken voor hun positionering en brand identity gebruik van brand archetypekaarten. Bekend van de psycholoog Carl Jung, die archetypes definieerde als ‘zekere structuren die in ons onderbewustzijn zitten’.
Welk archetype past bij jouw merkidentiteit? De keuze voor één archetype is lastig, maar heel belangrijk. Door niet te kiezen maak je je merk en marketing ‘grijzer’: klanten weten je minder gemakkelijk in een hokje te plaatsen, en je valt minder op.
Hoe kies je dan?
Simpelweg door alle archetypen eens naast elkaar te leggen, ze door te spreken, en er dan zoveel mogelijk weg te strepen. Met de archetypen die dan overblijven is het vervolgens puzzelen: welke merkwaarden vind je belangrijker om uit te stralen? Wat heeft de grootste kans om je klanten aan te spreken? Hoe zit je organisatie in elkaar en bij welk archetype past dat? Deze vragen dwingen je om door je twijfels heen te breken.
Doe je eigen workshop of kies voor begeleiding door één van onze strategen. Om jou en je team te helpen, hebben we archetype kaarten ontwikkeld. Die kun je hieronder gratis downloaden en printen. Je kunt dan zelf, met je marketing team, een identity workshop houden.
Archetypes ondersteunen je positionering
Merken kunnen de associatieve kracht van archetypes goed gebruiken bij hun branding, omdat het communicatiebarrières gemakkelijker overwint. En dat doen ze dan ook. Een typisch ‘heldenmerk’ is Nike, terwijl Jeep zichzelf als ‘ontdekker’ neerzet. Consumenten die zichzelf identificeren als zo’n archetype, of zich er tenminste door aangesproken voelen, zijn vervolgens sneller geneigd om een aankoop te doen. Kortom: de brand identity stimuleert sales.
Alle archetypekaarten op een rij
De brand-archetypes zijn in Nederland veelal bekend onder hun Engelse namen. Wij hebben ze vertaald, zodat ze in Nederlandse hersenen beter blijven hangen. De volledige lijst met archetypes voor je marketingstrategie is als volgt:
De Heerser
Creëert structuur en orde. Heeft een heldere visie en is vastberaden: Mercedes, Microsoft en Albert Heijn.
De Innovator
Initiator van verandering. Verwezenlijkt dromen en visualiseert ideeën: Apple, Amazon en Dyson.
De Weldoener
Is optimistisch, gezellig en loyaal. Biedt optimisme en bescherming: Dove, Innocent en Marqt.
De Wijze
Wil de wereld begrijpen. Denkt logisch en gestructureerd. Verzamelt kennis: Wikipedia, NRC en Philips.
De Ontdekker
Gaat zijn eigen weg. Verbreedt de horizon en helpt te onderzoeken: Nasa, Lonely Planet en Nikon.
De Magiër
Verandert het onwenselijke in het wenselijke. Transformeert. Mysterieus: Disney, Rolls-Royce en Red Bull.
De Rebel
Creëert eigen regels en breekt die vervolgens. Verlangt naar vrijheid: Powned, Harley Davidson en Jupiler.
De Held
De Held wil winnen. Realiseert ambities en ontwikkelt vaardigheden die nodig zijn: Nike, Ferrari en Duracell.
De Gangmaker
Ontsnapt aan de dagelijkse sleur met humor, plezier en zorgeloos leven: Comedy Central, M&M’s en Nintendo.
Gewone man
Is verstandig, kritisch en onafhankelijk. Kiest voor de betaalbare oplossing: Volkswagen, C&A en Ikea.
De Minnaar
Verleidt met schoonheid, passie en lust. Stelt emotie boven de ratio: Jaguar, Magnum en Chanel.
De Zorger
Zorgt voor harmonie, veiligheid en waardering. Creëert thuis-gevoel: Volvo, AVROTROS en Nivea.
Impact op tone-of-voice, stijl en campagnes
Het kiezen van een archetype heeft veel impact. Een held doet echt alles anders dan bijvoorbeeld een ontdekker, van de beginselen van de bedrijfsvoering tot de laatste call-to-action in communicatie. De tone-of-voice van een Held is krachtig, succesvol en ambitieus. Een Ontdekker spreekt daarentegen enthousiast, nieuwsgierig en spannend. Kleurenpaletten verschillen ook, net als type uitingen, type media en nog veel meer. Een Held benadrukt in campagnes het te behalen succes, een Ontdekker lokt nieuwsgierige mensen mee op pad.
Kortom: wie je bent, dat bepaalt wat je doet en zegt.